Céginfó

1. KORMÁNYPROGRAM: KEZDŐ FIATAL VÁLLALKOZÓK TÁMOGATÁSA:

Február 22-től nyújthatják be üzleti terveiket azok a fiatalok, akik tanulmányaik elvégzését követően vállalkozásba kezdenének/céget alapítanának, de ehhez nincs elegendő tőkéjük, ezért kormánytámogatást igényelnének. Ezen fiatalok számára tízezer eurós vissza nem térítendő támogatást ad a román állam. A program elsődleges célja a munkanélküliség visszaszorítását, munkahelyteremtést és a fiatalok itthon maradását szorgalmazza.
Feltételek: 18-35 éven közötti fiatalok pályázhatnak, akiknek ez idáig nem volt részesedésük semmilyen vállalkozásban (még családi vállalkozásban sem), továbbá nem lehetnek vezetőségi tagok egyetlen cégnél sem, de szívesen kipróbálnák magukat a vállalkozói életben. A támogatás megszerzését egy szigorú pontrendszer szabályozza. Ennek értelmében nem mindegy, hogy az illető milyen tevékenységű vállalkozást akar indítani, illetve hány alkalmazottja lesz. Négy munkaerő alkalmazása esetén például 20 pontot lehet szerezni, és többletpont szerezhető, ha az új vállalkozást vidéki környezetben alakítják ki, valamint abban az esetben is, ha modern technológiát szándékoznak alkalmazni.
A kormányhatározatban korlátozzák a cég profilját is: az üzleti tervnek mindenképpen konkrét befektetést, pontosan meghatározott és megvalósítható terveket kell tartalmaznia. Nem lehet fogadásokat és szerencsejátékot lebonyolító-, biztosítással és pénzügyi tanácsadással foglalkozó, ingatlanközvetítő vállalkozást indítani, valamint dohányárú-, fegyver- és szeszesital kereskedelemmel sem lehet foglalkozni. Abban az esetben, ha az illető megfelel az előírásoknak, és megkapta a 60 pontot, vállalkozást indíthat akár többségi tulajdonosként (legfeljebb öt társsal közösen) vagy egyéni részvényesként. Alapfeltétel azonban az is, hogy a tízezer eurós kormánytámogatáshoz a fiatal vállalkozónak legkevesebb 50 százalékos önrészesedést is hozzá kell tennie, mivel a kezdő vállalkozó számára az állam mindössze a kezdő alaptőke 50 százalékát biztosítja. Ez az összeg nem haladhatja meg a 10.000 eurót. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésére a szükséges keretösszeg, és banki kölcsönhöz folyamodik, a kiértékeléskor többletpontokban részesül, a hitelt pedig állami garanciával veheti fel. A program további pozitívuma, hogy négy munkaerő alkalmazása esetén a céget három évig mentesítik a társadalmi biztosítás fizetése alól. A kormányhatározat értelmében 2011-ben mintegy 1.100 vállalkozás létrehozására van keret. Abban az esetben, ha megvan az ötlet és a jól kidolgozott koncepció, a programra a kis- és középvállalkozók fejlesztési programjait koordináló ügynökség honlapján, www.aippimm.ro online lehet feliratkozni, ahol bővebb információ található a cég bejegyzésével kapcsolatban. Tíz nap elteltével - a feltételeknek való megfelelés esetén - akár el is lehet indítani a vállalkozást. Forrás: www.impulzus.ro

2. JOVÁHAGYÁSRA KERÜLT AZ ÚJ MUNKATÖRVÉNYKÖNYV

További információk az új munkatörvénykönyvvel kapcsolatosan a következő címen: http://www.juridice.ro/141101/noul-cod-al-muncii-a-fost-promulgat.html

3. KERESKEDELMI CÉGBIRÓSÁG - ÜGYFÉLFOGADÁS

Változott a Hargita megyei Kereskedelmi Cégbiróság munkaprogramja. Az új program szerint Hétfő, Szerda, Péntek 8-15 óra között, kedden és csütörtökön 8-16 óra között van ügyfélfogadás.